måndag 31 januari 2011

Citronmarängpaj

Måste bara skriva om en paj jag gjorde förra helgen. Den är bland det godaste jag smakat. Möjligtvis att man kan minska på sockret i bottnen men annars tycker jag den är ganska bra balanserad. Här kommer receptet;

Ingredienser
10 bitar

Pajdeg
150 gram
smör (inte margarin, då förloras smaken)
3 dl mjöl
1 dl socker
½ tsk bakpulver
1 tsk vanilj (helst äkta)
Fyllning
75 gram
smör (inte margarin, då förloras smaken)
4 st äggulor
1 st helt ägg
1 st citron (saft + skal, finrivet)
1 dl socker
1 msk maizena
Maräng
4 st
äggvitor
1 dl socker
1 nypa salt
½ tsk vanilj (helst äkta)

Tillagning
1. Smält smöret i en kastrull på spisen. Blanda i socker, mjöl, bakpulver och vanilj, rör samman till en jämn deg. Tryck ut i en form med löstagbara kanter och grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter i 175 grader.
2. Börja med citronfyllningen.  Dela på äggvitor och äggulor och lägg dessa i varsin bunke. Smält smöret i en kastrull på spisen, vispa upp äggulorna och det hela ägget så det blir jämnt. Häll detta i smöret och vispa hela tiden annars kan äggen koagulera.
3. Pressa saften från en citron plus skal, blanda med socker och maizena i en skål. Rör ned detta i äggkrämen. Låt sjuda på svag värme tills krämen tjocknat och är slät. Se till att ha plattan på medelvärme och passa så det inte börjar bubbla. Ställ åt sidan.
4. Dags för marängen: Vispa vitan till ett hårt skum. Tillsätt sockret, vaniljen och saltet mot slutet.
5. Tag ut det förgräddade pajskalet och bred citronkrämen ovanpå. Avsluta med marängen. Ställ in i ugnen i 175 grader tills marängen fått fin färg. Har man möjlighet kan man bränna av topparna lite extra med en gasbrännare. Då blir det extra tjusigt!
Ni måste bara göra den här, den är så enkel och så otroligt god!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar