söndag 10 januari 2010

Kamratbröd


Ett supergott bröd som jag fått av min goa vän Johanna


KAMRATBRÖD
Dag 1
4 dl kokande vatten
1 dl rågkross
1 dl vetekross
1 dl russin
1 dl linfrö
1 dl vetekli
2 dl lingonsylt
3 tsk salt
3 tsk brödkryddor

Låt stå över natten, eller skålla på morgonen och låt stå till kvällen.
HAr man inte allt i receptet kan man ju blanda lite av det som finns i skafferiet.. typ havrekli,rågflingor, havregryn eller annat grovt grejs :)

Dag 2

1,8-2 liter vetemjöl (byt ut lite vetemjöl mot grahamsmjöl om ni vill)
2 paket torrjäst


Dag 2.
Ugn: 225°Eller 250° och sänk till 225 då du stoppar in brödet.

Häll på 5 dl kokande vatten på den skållade blandningen.
Blanda 2 paket torrjäst med mjölet. Blanda allt.
Arbeta väl.
Baka ut två limpor. Låt dem jäsa.
Grädda limporna i 20-25 minuter. Låt dem svalna på galler under bakduk.


Jag lät även själva degen jäsa lite.
Sen hällde jag smeten i en smord långpanna och lät jäsa ett tag,
penslade med (havre)mjölk blandat med lite sirap och
strödde sesamfröm och havrekli över

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar